Welkom in Varenna,
aan de oever van het Leccomeer, tussen Mandello en Bellano, kijkt dit oude dorpje uit over het meer in het punt waar de drie takken van het Lario bijeen komen, en dankzij deze positie beschikt het dorp over zeer goede verbindingen met de belangrijkste plaatsen op alle andere oevers.

Varenna is gebouwd op een voorgebergte bij de monding van de bergrivier Esino en zou kunnen stammen van nederzettingen die zover teruggaan als het ijzertijdperk. In de middeleeuwen nam het deel aan de conflicten tussen Milaan en Como, en in 1169 bood het stadje plaats aan de inwoners van het Comacina Eiland op de vlucht voor de plundering door Como; deze episode wordt elk jaar herdacht tijdens het feest van San Giovanni waarbij duizenden drijvende lichtjes op de wateren van het meer losgelaten worden.

Nauwe steegjes die zich in waaiervorm vertakken vanaf het plein van de kerk, en naar het meer leiden, woningen met een antieke sfeer en zuilengangen langs het meer: Varenna is een erg fascinerend dorp en ook al is het tegenwoordig een belangrijk toeristen- en congrescentrum, is het zijn verleden, verbonden met de visserij, de constructie van tonnen en het winnen van zwart marmer, niet vergeten.

Varenna kan een goede basis zijn voor het bezoeken van de voornaamste plaatsen van het centrale deel van het Lario. In de buurt van Varenna, iets zuidelijker op de oever, bevindt zich het dorpje Fiumelatte, en Perledo, Vezio en Esino Lario zijn goede bestemmingen om excursies te ondernemen in de bergketen van de Grigne.

Varenna, Comomeer

Wat kunt u bezichtigen

In het hart van Varenna bevindt zich de kerk van San Giorgio, een basiliek met drie schepen uit de XIV eeuw, dat binnen kunstwerken bewaart uit het eind van de vijftiende en de zestiende eeuw, en kerkgeraad dat stamt uit de XVII-XVIII eeuw. Van bijzonder belang is de groep standbeelden in gekleurd steen, die de kruisafneming van Jezus voorstellen, en de fresco van San Cristoforo op de voorgevel van het gebouw.

Heel bijzonder is het grafmonument uit de negentiende eeuw, in de vorm van een 20 meter hoge piramide, dat zich op de begraafplaats van het dorp bevindt.

Villa Monastero, gelegen aan de rand van het dorp, op de oever van het meer, was oorspronkelijk een klooster en werd vervolgens een patriciërswoning. Spectaculair is de wandelroute langs het meer dat doorloopt tot aan het gehucht Fiumelatte, via lanen en terrassen over de berg, en tuinen die rijk zijn aan tropische en Mediterraanse geuren. Tegenwoordig kan de villa als huis-museum bezocht worden en biedt zij onderdak aan een congres centrum.

Aangrenzend aan Villa Monastero bevindt zich Villa Cipressi, een gebouwencomplex gebouwd tussen de zestiende en de negentiende eeuw met eeuwenoude terrastuinen die doorlopen tot aan de rand van het meer en een botanische route die uniek is in de wereld. De villa dankt zijn naam aan de prachtige, zeer oude cypressen die zich in de tuin bevinden.

Aan de rand van Varenna bevindt zich het dorpje Fiumelatte, dat zijn naam dankt aan een zeer korte intermitterende rivier (stroomt van Maart tot September maar is in de overige maanden droog) met onstuimige wateren en een melkachtig aanblik.

Een van de aangeraden excursies vanaf Varenna is die naar de vallei van de bergrivier Esino. Het eerste dorp dat u tegenkomt is Perledo waar zich een goed bewaarde vesting bevindt: het Kasteel van Vezio, met een merkwaardige tentoonstelling van roofvogels. Als u verder gaat over deze weggetjes, komt u bij het dorp Esino Lario, dat op 900m hoogte een perfecte basis vormt voor het verkennen van de Grigne.

Varenna

Waar kunt u eten

Een lijst van enkele aanbevolen restaurants in Varenna en omgeving:

Crotto del Meo
via per Campora, 2
Bologna di Perledo
Intiem en gezellig, met een keuken waar traditie, natuur en creativiteit verenigd worden, biedt dit restaurant een selectie wijnen, vleeswaren en kazen, bewaard in de karakteristieke ‘crotto’ met zijn rotsen wanden. Het aanbod bevat de beste gerechten uit de Lariaanse keuken, om van te genieten in de schaduw van prachtige kastanjebomen en eeuwenoude beuken.

Crotto di Pino
via Pino, 23 sopra Fiumelatte
Varenna
De Hosteria del Platano, een onlangs gerenoveerd antiek restaurant in het gehucht van Fiumelatte, bereidt… comme à la maison, typische gerechten uit de Lariaanse en Valtellinese keuken. Er is een aangrenzende patio met uitzicht op het meer.

Hosteria del platano
Via Statale, 27
Varenna
Schitterend familie eethuis met typische Lariaanse gerechten in een karakteristiek stenen huis dat op zijn minst uit 1785 dateert.

Il Caminetto
Viale Progresso, 4
Gittana di Perledo
Restaurant aan de rand van het meer met een groot terras met een mooi uitzicht, waar u van typische Lombardijnse en lariaanse gerechten kunt genieten.

Olivedo
Piazza Martini, 4
Varenna
Restaurant aan de rand van het meer met een groot terras met een mooi uitzicht, waar u van typische Lombardijnse en lariaanse gerechten kunt genieten.

Vecchia Varenna
Contrada Scoscesa, 10
Varenna
Gespecialiseerd in de antieke culinaire traditie van het gebied, biedt de Vecchia Varenna een menu dat uitsluitend met het gebied verbonden is en haalt al zijn ingrediënten uit de omgeving. Het restaurant beschikt over een terras aan het meer.

Hoe bereikt u Varenna

Per vliegtuig
Als u op één van de Milanes vliegvelden Linate, Malpensa of Orio al Serio geland bent, moet u zich naar het centrum van Milaan begeven en vervolgens de trein nemen.

Vanaf Orio al Serio kan het een goed idee zijn om naar het station van de stad Bergamo te reizen.

Per trein
In ongeveer een uur brengt de regionale trein, die over het traject richting Lecco-Sondrio-Tirano rijdt, u van Milaan naar Varenna.

Vanaf Bergamo kunt u direct naar Lecco reizen en vervolgens overstappen richting Sondrio-Tirano.

Per auto
Vanaf Milaan vertrekt u vanaf Viale Zara en daarna gaat u verder op de autobaan naar Lecco-Sondrio. Als u eenmaal Lecco voorbij bent, op de SS36 richting Colico, neemt u de afslag Bellano, en gaat u richting Varenna omlaag.