Welkom in Tremezzo, Een toeristenbestemming halverwege het meer waar het heuvelige binnenland, aan de voet van de Monte Procione, en de toeristische boulevard met weelderige villa’s en luxueuze hotels, bijeen komen.

Het dorp, dat op de westoever van het Lario ligt, tegenover Bellagio en op korte afstand van Menaggio, geniet van een schitterend uitzicht op het centrale deel van het meer en op de gebergten van de Grigne.

Tremezzo heeft een redelijk gematigd klimaat, door de bergketen die het dorp tegen de koudere stromingen beschermt, en door de aanwezigheid van het meer. Mede hierdoor is het een historische internationale toeristen bestemming geworden. Vele beroemde personen, zoals Giuseppe Verdi, koningin Victoria van Engeland, keizer Willem II en Greta Garbo zijn hier op vakantie geweest.

Door zijn beroemde geschiedenis bevinden zich in Tremezzo enkele van de schoonste villa’s van het hele Lario: de zeventiende eeuwse Villa Carlotta bevat meesterwerken van kunst en architectuur, omgeven door schitterende Italiaanse tuinen; in Villa La Quiete, ook wel la Gioconda genoemd, gebouwd in de XVIII eeuw, verbleef ooit de abt-dichter, Giuseppe Parini; en dan is er ook nog Villa La Carlia dat tegen het einde van de XVII eeuw door Antonio De Carli ontworpen is.

In het gehucht Bolvedro bevindt zich de kerk van San Lorenzo, terwijl u, als u zich richting Rogaro verplaatst een hoge antieke middeleeuwse toren kunt bezoeken, alsmede de kerk van Santa Maria met zijn zwarte madonna.

In de omgeving zijn er veel interessante excursies te maken, naar Ossuccio, met het Sanctuarium van de Vergine del Soccorso, naar Griante Cadenabbia, dat op een wijde hoogvlakte ligt, en naar Lenno, met zijn schitterende boulevard, van Villa Balbianello tot aan het Comacina eiland.

Tremezzo, comomeer

CC put_the_needle_on_the_record

Wat kunt u bezichtigen

Villa Carlotta is één van de mooiste villa’s in de omgeving, vooral om de schatten die er bewaard worden. Deze tempel van negentiende eeuwse kunst is tegen het eind van de XVII eeuw gebouwd, in opdracht van de markies Giorgio Clerici, maar heeft pas in de daaropvolgende eeuwen zijn grootste pracht bereikt, dankzij de interesse in kunst en botanica van de eigenaren.

In de villa worden kunstwerken van Canova, Thorvaldsen, Hayez en Appiani tentoongesteld, terwijl de protserige tuin tangvormige trappen, balustrades, fonteinen en de dwergenwaterval vertoont, alsmede 500 soorten planten en een schitterende voorjaarsbloei.

Andere villa’s bevinden zich in het gehucht Bolvedro: Villa La Quiete, van het begin van de XVIII eeuw, wordt gekenmerkt door een centraal deel met drie verdiepingen, en twee lagere zijvleugels. Van binnen is het luisterrijk ingericht, en de buitenkant is op de klassieke stijl geïnspireerd, met barokse versieringen; Vlakbij bevindt zich Villa La Carlia, gebouwd tegen het einde van de XVII eeuw met eenvoudige lijnen en een zeer elegant park.

In het gehucht Bolvedro is het ook mogelijk de kerk van San Lorenzo te bezoeken. Gebouwd in twee delen, in 1775-76 en aan het eind van de negentiende eeuw, in een stijl die uiteenloopt van de neoromaanse apsis tot de neogotische voorgevel, bewaart de kerk binnen fresco’s van de schilder Tagliaferri. Indien u zich daarentegen naar het gehucht Rogaro begeeft, vindt u een kerk in barokstijl, dat plaats biedt aan het houten standbeeld van de Zwarte Madonna. Dit gebeeldhouwde figuur, dat stamt uit de XVII eeuw, is een kopie van de originele Madonna van Einsiedeln.

Op korte afstand van het oude centrum van Rogaro bevinden zich de ruïnes van een middeleeuwe toren, dat behoorde tot de structuur ter verdediging van het Comacina Eiland, terwijl er op het vlakke deel scenes gefilmd zijn van de tweede episode van Star Wars.

In de omgeving is het mogelijk schitterende wandelingen te maken, tot aan de toppen van de bergen Crocione, Tremezzo en Galbiga waarbij u bijvoorbeeld uit Griante Cadenabbia zou kunnen vertrekken. Aan het meer, is het daarentegen de moeite waard om een bezoek te brengen aan Lenno, met zijn schitterende Villa Balbianello (erfgoed van het FAI), aan de archeologische opgravingen van het Comacina Eiland, en aan Ossuccio, met het Sanctuarium van de Vergine del Soccorso dat loodrecht boven de bergspleet “Orrido del Tufo” verrijst.

Villa Carlotta Tremezzo: Comomeer

CC Gerry Labrijn

Waar kunt u eten

Een lijst van enkele aanbevolen restaurants in Tremezzo en omgeving:

Ristorante “La Fagurida”
Via San Martino, 15
Frazione Rogaro – Tremezzo
Gestructureerd met verscheidene zaaltjes in een typisch stenen huis voor de streek rond het meer. De gerechten zijn huisgemaakt en seizoensgebonden (plaatselijke antipasti, groenten en carpione, polenta uncia, gegrild vlees, gebraden konijnenvlees).

Al Veluu
Localita’ Rogaro
Met een terras en een buitenveranda voor zomerse mixed grills en barbecues. Binnen is een zaal met grote ruiten en een open haard in de hoek.

La Darsena
Via Provinciale Regina, 3
Tremezzo
Lariaanse keuken, geherinterpreteerd met een snufje fantasie, en seizoensmenu’s. Het restaurant heeft ook een terras aan het meer.

Del Prato
Via Giuseppe Mazzini, 3
Tremezzo

Tremezzino
Porta Sampietro, 12
Tremezzo

La Cucina Della Marianna
Via Regina, 57
Tremezzo

Hoe bereikt u Tremezzo

Per vliegtuig
Na op een van de Milanese vliegvelden, Malpensa, Linate of Orio al Serio, te zijn geland, moet u het centrum van Milaan bereiken en daarvandaan de trein naar Como nemen.

Vanaf Malpensa kunt u de Malpensa Express nemen, in Saronno uitstappen en daarvandaan de trein van Ferrovie Nord naar Como nemen.

Als alternatief op de trein kunt u buslijn 250 nemen die in ongeveer één uur het traject van Malpensa naar Como aflegt.

Per trein
Om Tremezzo te bereiken moet u zich naar Como begeven en vervolgens in piazza Sant’Agostino de bus richting Menaggio nemen.

Een andere mogelijkheid is naar Varenna te reizen met de trein richting Sondrio of Tirano en vervolgens gebruik te maken van de veerboot.

Per auto
Vanaf Milaan neemt u de A9 richting Como-Chiasso tot aan de afslag Como nord, waarna u de Rijksweg Regina richting Menaggio neemt, die u voor ongeveer 27 km volgt.