Welkom in Menaggio,
een oude stad aan het Comomeer, ooit een handelscentrum, in een strategische positie bij de toegang tot de Val Menaggina dat het Lario met het Ceresio verbindt. Dit zeer goed uitgeruste toeristen centrum met zijn zachte klimaat biedt een schitterend uitzicht op het Lario en een karakteristiek haventje.

Bezoek het oude centrum, verdeeld in een hoog deel, met middeleeuwse steegjes, en een laag deel aan de rand van het meer, toeristisch en met negentiende eeuwse architectuur. Wandelt u door via Calvi, voorbij de kerk van Santa Marta en bewondert u de prachtige Santo Stefano, met zijn klokkentoren en fresco’s van Tagliaferro. Volg de salita del Castello, en bereik zo de restanten van de antieke vesting, waar u ook de kerk van San Carlo zult vinden.

Op de hoogvlaktes van het stadsdeel Loveno bevindt zich één van de mooiste woningen van het Comomeer: Villa Mylius Vigoni, bijna een museum van geraffineerde zalen, luxueuze meubels en grote schilderijen, geheel omringd door een schitterende Engelse tuin.

En gaat u van Loveno verder omhoog naar Plesio en wandelt u dan naar de berghut van Menaggio op 1400 meter. Het landschap is werkelijk adembenemend mooi, en eenmaal aangekomen wordt u voor al uw moeite beloond door het schitterende uitzicht op het meer.

Menaggio, Comomeer

Wat kunt u bezichtigen

In het oude centrum trekt de kerk van Santo Stefano de aandacht, gebouwd in de achttiende eeuw op de resten van eerdere Romeinse gebouwen, met drie schepen en met fresco’s van Tagliaferro. Binnen zijn er verder nog verschillende goed uitgevoerde kunstwerken van schilders van de Lombardijnse en Vlaamse scholen, terwijl het altaar omgeven is door medaillons in olie op brons.

Andere interessante kerken zijn de kerk van Santa Marta, langs via Calvi, op de voorgevel waarvan zich een Romeins grafmonument uit de eerste eeuw n.c. bevindt, gemaakt door Mincio Exorato, der kerk van San Carlo, gebouwd op de ruïnes van het oude kasteel, en het Sanctuarium van de Madonna van de vrede, gebouwd in 1659 om de vrede van de Pirenei te vieren.

Het Kasteel van Menaggio, daarentegen, stamt uit de tiende eeuw en bevindt zich aan de rand van de diepe bergkloof van de bergrivier de Senagra. Tegenwoordig zijn er van het antieke onneembare fort slechts twee torens, de ringmuren en de brug overgebleven. In 1523 is het door de heren van de Leghe Grigie ontmanteld.

In het gehucht Loveno bevindt zich Villa Mylius, in 1829 gekocht door de Duitse ondernemer en bankier Enrico Mylius, die het uitbreidde en verrijkte met zijn kunst verzamelingen. Tegenwoordig is het de zetel van het Italiaans-Duitse Centrum. De villa onderscheidt zich vooral door zijn artistieke rijkdom, zijn prachtige zalen en zijn schitterende park met eeuwenoude orchideën, panoramische uitzichtspunten, fantastische beeldhouwwerken en exotische geuren.

Op slechts een paar kilometer bevindt zich de gemeente, opgemaakt uit San Siro, Sant’Abbondio en Santa Maria Rezzonico in een landschap dat gekenmerkt wordt door over het meer hangende rotsen en door de Sasso Rancio. In deze plaatsen loont een bezoek aan Villa La Gaeta zeker de moeite. Een villa waarin verschillende stijlen succesvol zijn gecombineerd, met twee tot de verbeelding sprekende torens loodrecht boven het meer.

De omgeving van Menaggio biedt verder een reeks zeer goede routes voor trekking en wandelingen, met name vanaf Loveno kunt u een prachtige route volgen door de val Sanagra. Neem de weg naar Plesio bij de helling van Monte Grona, tot aan het gehucht Breglia, op 797 meter. In twee uur wandelen bereikt u de berghut van Menaggio op 1400 m, vertrekpunt voor talrijke schitterende excursies.

Menaggio

Waar kunt u eten

Een lijst van enkele aanbevolen restaurants in Menaggio en omgeving:

Al Giardino
Largo Vittorio Veneto
Località Loveno

Paolino

Piazza Cavour, 4
Menaggio

Osteria Il Pozzo
Piazza Garibaldi
Menaggio

Meneghet
via C. da Castello
Menaggio

Ristorante Adler
via Cadorna
Frazione Croce – Menaggio

Hoe bereikt u Menaggio

Per vliegtuig
Vanaf de Milanese vliegvelden Malpensa, Linate en Orio al Serio gaat u eerst naar het centrum van Milaan, en daarvandaan neemt u de trein naar Como.

Vanaf het vliegveld Malpensa, kunt u ook de Malpensa Express naar Saronno nemen en daar overstappen op de trein van de Ferrovie Nord naar Como. Een andere optie is buslijn 250 die vanaf het vliegveld vertrekt en ongeveer een uur later in Como aankomt.

Per trein
De dichtstbijzijnde treinstations zijn die van: Lugano op 27 km, Como op 30 km en Varenna Esino op 4 km (op de overstaande oever van het meer).

Om Como te bereiken kunt u gebruik maken van de treinen die vanaf het Centraal Station van Milaan vertrekken of van de Ferrovie Nord (Milaan Cadorna-Saronno). Vervolgens kunt u de bus of de veerboot richting Menaggio nemen.

Voor Varenna moet u de trein richting Sondrio of Tirano nemen, en vervolgens gebruik maken van de veerboot naar Menaggio.

Per auto
Van Milaan naar Menaggio is ongeveer 80 km. De A9 richting Como-Chiasso is de snelste oplossing. Neem de afslag Como Nord en volg vervolgens, op de rijksweg SS340 de indicaties voor Menaggio.