Welkom in Mandello del Lario,
Deze dynamische gemeente van 10.000 inwoners op de oostoever van de Lecco-tak van het meer, is in de hele wereld bekend, voornamelijk als zetel van de Guzzi motorrijwielen fabriek.

Eens een nederzetting van Romeinse oorsprong, heeft Mandello vervolgens een roerige geschiedenis als versterkte stad in de middeleeuwen, en voortdurend overgeleverd aan de tweestrijd tussen Como en Milaan. Vanaf de zestiende eeuw gaat het dorp een periode van relatieve rust tegemoet, en in de negentiende eeuw ontwikkelt het stadje zijn industriële roeping met twijnderijen en spinfabrieken.

Mandello bassa, dat zich langs he meer heeft ontwikkeld, is een oud stadje met een karakteristieke sfeer van steegjes, de voor de regio typische architectuur en een haventje. In het centrum vervullen de baaien langs de boulevard de functie van veelbezochte en zeer gewaardeerde keistrandjes; vooral de gemeentelijke Lido, die zich na de monding van de rivier de Meria bevindt, is goed uitgerust.

Mandello is ook een zeer goed uitgeruste sportplaats, mede door de sportieve erkenningen behaald door de Olypische Atleten van de Canottieri.

Vanaf Mandello kunnen bergliefhebbers in ongeveer drie uur de Pian dei Resinelli bereiken, terwijl het beklimmen van de Grigne meer inspanning kost.

mandello del lario

Wat kunt u bezichtigen

De Kerk van San Lorenzo, in het centrum van Mandello, stamt oorspronkelijk uit de vroeg-christelijke periode, is in de negende eeuw opnieuw gebouwd en in de Romaanse periode gerenoveerd. Het onderste deel van de klokkentoren is afkomstig uit het begin van de twaalfde eeuw, en de wijzigingen in de structuur van de kerk, teruggebracht tot een enkel middenschip, dateren uit 1600. Binnen zijn er kunstwerken uit de tweede helft van de zeventiende eeuw te bewonderen, die aan Giacomo Antoni Santagostino en zijn leerlingen worden toegeschreven, terwijl het geraffineerde doopkapel en het altaar van de zestiende eeuw zijn.

De kerk van San Giorgio, in het gelijknamige stadsdeel, stamt uit het jaar 1000, maar dankt zijn huidige aanblik aan de renovaties in de veertiende eeuw; het enige originele onderdeel is het wijwatervat met een gevlochten geometrisch-bloem patroon. Binnen zijn er, langs het middenschip, talrijke votiefschilderijen die uit de vijftiende eeuw stammen, evenals de kruisiging in het presbyterium.

Een andere bezienswaardige kerk is het barokse Sanctuarium van de Madonna van de Rivier dat fresco’s van Giacomo Antoni Santagostino bevat.

De grot Ferrera, in de plaats Acqua Bianca, wordt gevormd door een immens hol ongeveer 175 meter lang en 50 meter breed. Binnen bevindt zich een kort riviertje dat een waterval vormt, terwijl de begangbaarheid enigzins wordt bemoeilijkt door de modderige bodem en door de rotsspleten. De toegang is zeer eenvoudig en is te vinden aan de rand van een bergpaadje.

Maggiana is een karakteristiek gehucht dat Mandello vanaf zijn hoge terras domineert en zonder meer een bezoek waard is. In het centrum van Maggiana bevindt zich de Toren van Barbarossa, van middeleeuwse oorsprong, dat in de dertiende eeuw onderdak bood aan de keizer Frederik I, ofwel “Barbarossa”. Binnen is een museum ingericht met boeren werktuigen, dat echter alleen op afspraak te bezichtigen is, of tijdens de Juni vieringen.

Comomeer, Mandello

Waar kunt u eten

Een lijst van enkele aanbevolen restaurants in Mandello en omgeving:

Al Giardino
Via Privata, 1
Frazione Rongio – Mandello del Lario
Rustiek restaurant op korte afstand van het meer, maar midden in de natuur aan de voet van de Grigna. Menu op basis van zowel vlees als vis

La Selvaggia
Via Santa Maria
Località Somana
Eetboerderij met typische producten (kwartel, geitenvlees, kaassoorten) in een vast menu. Alleen te voet te bereiken, in minder dan 10 minuten.

Oasi della Grigna
Via Escursionisti, 43
Piani Resinelli – Abbadia Lariana
In de karakteristieke Villa Fiocchi, biedt dit restaurant plaatselijke gerechten en vele heerlijke specialiteiten, zoals de vleeswaren van Lombardijnse gans. Een gezellige eetzaal met weinig plaatsen.

Villa delle Rose
Strada Statale, 125/127
Mandello del Lario
Een geraffineerd restaurant gehuisvest in een herenlandhuis uit de negentiende eeuw. Buiten bevindt zich een park dat zachtjes afdaalt tot aan het meer en het privé haventje.

Osteria Sali e Tabacchi
Piazza San Marco, 3
Località Maggiona

Hoe bereikt u Mandello del Lario

Per vliegtuig
Vanaf Linate, Malpensa en Orio al Serio moet u zich naar één van de stations in Milaan centrum of Monza begeven, en daarvandaan de trein van de lijn Sondrio-Tirano nemen.

Indien u op Orio al Serio landt is het aan te bevelen de trein vanaf de stad Bergamo naar Lecco te nemen, en vervolgens over te stappen.

Per trein
In een klein uur bereikt u vanaf Milaan, met een gemakkelijke directe trein, het station van Mandello dankzij de lijn die op het traject Milano-Lecco-Sondrio-Tirano rijdt.

Vanaf Bergamo kunt u Mandello bereiken zonder langs Milaan te hoeven, door op het station van Lecco over te stappen.

Per auto
Vanaf Milaan moet u op Viale Zara alsmaar rechtdoor, en ter hoogte van Monza de autobaan Nuova Valassina richting Lecco-Sondrio nemen. Eenmaal in Lecco blijft u rechtdoor gaan op de SS36 richting Colico, en na circa 4 km stuit u op de afslag Abbadia Lariana-Mandello Lario. Een paar kilometer verderop arriveert u in het dorp.