Welkom in Lecco,
aan de uiterste punt van de gelijknamige oosterlijke tak van het meer bevindt zich deze gemeente van bijna 50.000 inwoners, ooit een stadje dat de inspiratie leverde voor de Manzoniaanse verwikkelingen in zijn boek de “Verloofden”, en tegenwoordig een dynamische provinciehoofdstad. Lecco bevindt zich in een bijna vlak strook land, omgeven door rotsige bergreliëfs die doen denken aan de Dolomieten.

De Monte Barro, San Martino, de monte Due Mani en vooral de unieke Resegone, met zijn bergtoppen op een rij, gelijk de tanden van een zaag: Lecco betekent “bergen”, de stad heeft een alpinisten traditie die in de hele wereld bekend is, maar Lecco betekent ook “meer”: de boulevard langs het meer is het meest fascinerende deel van de stad terwijl de roeivereniging ‘Canottieri Lecco’ al meer dan een eeuw lang de structuren biedt voor het beoefenen van watersporten zoals zwemmen, kanoën en roeien, en vele grote kampioenen heeft voortgebracht.

Het centrum van Lecco komt overeen met de oude versterkte stad, ingesloten tussen de haven en de straten via Cavour, via Volta en via Resinelli. Het historische hart wordt gevormd door Piazza XX Settembre, het oude marktplein, omgeven door gegolfde galerijen en overheersd door de antieke Viscontea toren dat herinnert aan het vroegere kasteel van Lecco, en door Piazza Cermenati, een belangrijk handels centrum direct vanaf het water toegankelijk, met de Prepositura uit de vijftiende eeuw, het palazzo del Pretorio en het Palazzo delle Paure.

Lecco verbergt veel verschillende invloeden, die het verkennen waard zijn, deze reiken van de zeer oude Keltische oorsprong van de stad tot de gemeente van Viscontea, van de Oostenrijkse en Spaanse overheersingen (goed verteld door Manzoni), tot de functie als handelsknooppunt en grensgebied. En vandaag de dag is Lecco een moderne industriële stad verbonden met de productie van staal en zijde.

Vlakbij Lecco nemen de wateren uit het meer weer de vorm van een rivier aan in de Adda (een zijrivier ten noorden van de Pian di Spagna) die zich verder naar het zuiden weer tot een kom verwijdt in de meren van Garlate en Olginate. Vanaf Lecco centrum, daarentegen, vertrekt de historische route naar de Valsassina, en het is mogelijk een excursie in dit dal te ondernemen, waar antieke dorpjes en natuurlijke schoonheden goed bewaard zijn gebleven.

Lecco - Ponte vecchio

CC maupao

Wat kunt u bezichtigen

Het symbolische monument van de stad is de Brug van Azzone Visconti, ook wel de “Ponte Vecchio” genoemd, gebouwd tussen 1336 en 1338 door een lid van de Visconti familie als verbinding van de stad, de Valsassina en de oostoever van het Lario met het hertogdom van Milaan.

Verrezen op het punt waarop het meer in de rivier de Adda overgaat, heeft deze brug in de loop van de jaren diverse wijzigingen ondergaan: oorspronkelijk had de brug 8 bogen, toen werden het er 10, en vervolgens 11, en ter verdediging waren er twee torens met een ophaalbrug.

De basiliek van San Nicolò verrijst aan de noorderlijke rand van de oude stad, in een verhoogde positie. De architect Giuseppe Bovara heeft dit interessante gebouw in 1830 volledig verbouwd, waarbij de restanten van de oude ringmuren van de stad behouden zijn gebleven, die verbonden waren met de grote ronde toren waarop nu de neogotische klokkentoren verrijst. Binnen zijn nog sporen van de kerk uit de dertiende eeuw te vinden in de doopkapel en de fresco’s uit het eind van de veertiende eeuw.

Een typisch voorbeeld van de sobere kunst uit het eind-achttiende eeuwse Lecco is het geraffineerde Palazzo Belgiojoso, in corso Matteotti, met zijn met zuilengangen omgeven ruimtes en zijn hangende loggia’s. Ooit eigendom van de Mellerio familie, biedt Belgiojoso tegenwoordig huisvesting aan het archeologisch stads museum en het natuurwetenschappelijk museum. Deze exposities zijn zeer interessant en rijk en bevatten belangrijke afdelingen gewijd aan de geschiedenis en het grondgebied van Lecco, zoals het deel dat gewijd is aan de staalbewerking, van oudsher traditie in Lecco

Villa Manzoni zal de liefhebbers van geschiedenis, literatuur en schilderkunst bevredigen. Dit deftige, elegante, doch sobere verblijf behoorde van 1710 tot 1818 tot de familie van de wereldberoemde auteur, en werd in 1963 door de gemeente gekocht. Op de begane grond bevindt zich het Manzoniaans Museum, terwijl de tweede verdieping onderdak biedt aan de Stedelijke Pinacotheek. In de afdeling gewijd aan de auteur van de “Verloofden” zijn enkele herinneringen aan Manzoni te vinden, alsmede een deel van de originele inrichting. Bovendien is een reconstructie gemaakt van de historische context die verband houdt met de Spaanse overheersing in Lecco.

En bent u een liefhebber van de verwikkelingen van Renzo en Lucia, dan kunt u in en om Lecco een ware Manzonische route volgen, om de plaatsen en gebouwen te verkennen die de situering van zijn meest beroemde roman hebben geïnspireerd.

Lecco

CC Luca Casartelli

Waar kunt u eten

Een lijst van enkele aanbevolen restaurants in Lecco en omgeving:

Al Porticciolo 84
Via Valsecchi Fausto, 5
Lecco
Een keuken op basis van zee specialiteiten zoals verse tagliolini met krab, vissoep met saffraan, of een mixed grill van vis. Eetzaal met een grote open haard, in een gereserveerde omgeving.

Cermenati
Corso Matteotti, 71
Lecco
Gezellig familierestaurant, in een eenvoudige ruimte met klassieke en seizoens gerechten op basis van vlees en vis.

Larius
Via Nazario Sauro, 2
Lecco
Geraffineerd restaurant aan de boulevard van Lecco op slechts korte afstand van de oude stad. De keuken is verbonden met het gebied en biedt specialiteiten uit de Lario, maar, afhankelijk van het seizoen, ook uitstekende gerechten op basis van zeevis. In de zomer periode wordt er een dehors ingericht.

Nicolin
Via Ponchielli Amilcare, 54
Lecco
Familierestaurant dat al ruim dertig jaar traditionele specialiteiten en fantasierijke gerechten op het menu heeft staan. In de zomer is er ook een terras beschikbaar.

Ponte Tenaglia
Località Fontana Marietta

Eetboerderij en berghut net buiten Lecco dat typische gerechten biedt en confitures, geurige kruiden, verse seizoensgroenten en producten in olijfolie en in azijn produceert. Alleen te voet te bereiken.

Hoe bereikt u Lecco

Per vliegtuig
De dichtstbijzijnde vliegvelden zijn die van Milaan (Malpensa, Linate en Orio al Serio). Daarvandaan is he voldoende u naar de treinstations in Milaan centrum of Bergamo te begeven, die goede verbindingen met de stad Lecco hebben.

Per trein
Het station van Lecco is te bereiken met de lijnen: Milaan-Sondrio-Tirano, Brescia-Sondrio-Lecco, Lecco-Sesto San Giovanni, Lecco-Molteno-Como.

Vanaf Milaan en Bergamo zijn er directe treinen die er respectievelijk ongeveer anderhalf uur over doen, terwijl u vanaf Como moet overstappen in Monza of Molteno.

Per auto
Vanaf Milaan is Lecco makkelijk te bereiken dankzij de autobaan Nuova Valassina (vanaf Viale Zara-Fulvio Testi alsmaar rechtdoor), waarop u in ongeveer een uur de 50 km overbrugt die de stad van de Lombardijnse hoofdstad scheiden.

Lecco ligt op ongeveer 30 km van Bergamo en Como, en op 70 km van Lecco.