Welkom in Laglio,
een hele kleine gemeente met minder dan duizend inwoners, dat ten noorden van Cernobbio ligt, aan de Como tak van het meer. Het dorp heeft de internationale pers gehaald dankzij de Amerikaanse acteur George Clooney, die daar woningen heeft gekocht en er vaak verblijft.

Laglio is een dorpje van bescheiden charme. Gevestigd op een vlak stuk oever, waar uw wandelingen of fantastische fietstochten begeleid worden door stilte, licht en aangename geuren, biedt deze kleine gemeente de grootste rust. Achter het dorp strekken de bossen zich naar boven uit, waar de top van de monte Colmegnone boven ze uit torent, 1383 meter hoog.

Tussen de gehuchten Torriggia en Careno wordt het meer heel smal, zodanig dat je de dorpjes op de overstaande oever bijna aan lijkt te kunnen raken, en de diepte bereikt hier 420 meter (maximale diepte van het hele Lario). In Torrigia kunt u de grot “Buco dell’Orso” bezichtigen.

Aan het begin van de twintigste eeuw vormde Laglio één gemeente met Brienno, een paar kilometer noordelijker en ongetwijfeld een bezoekje waard. Ook in de nabije omgeving, maar in zuiderlijke richting, bevindt zich Carate Urio, een schattig dorp, bekend om de steengroeve waar de stenen voor de eerste huizen van het dorp zijn gewonnen.

Laglio, Comomeer: villa Clooney

CC Roman Harak

Wat kunt u bezichtigen

In het dorp bevindt zich de zeventiende eeuwse kerk van San Giorgio, in de achttiende eeuw door Stefano Salterio uit Laglio versierd met stucwerken en frieswerken van groot aanzien. Binnen zijn er ook schilder- en beeldhouwwerken uit de achttiende eeuw, terwijl de buitenkant van interesse is om zijn Oratorium van de Medebroeders van het Heilig Sacrament, in de achttiende eeuw verfraaid met schitterende decoraties en een altaarstuk waarop door Carlo Innocenzo Carloni de “Madonna del Rosario” is afgebeeld.

Heel bijzonder is het grafmonument uit de negentiende eeuw, in de vorm van een 20 meter hoge piramide, dat zich op de begraafplaats van het dorp bevindt.

Villa Melograno, of Fasola, stamt uit het einde van de negentiende eeuw en bevindt zich in het gehucht Vergonzano. Deze villa valt vooral op door de grote tuin en door het vooraanzicht met een aangenaam spel van trapsgewijs aflopende muren vanaf de hoektoren.

In het gehucht Torrigia bevindt zich de grot “Buco dell’Orso”. De grot is voor 150 meter begaanbaar, en dankt zijn naam (en zijn bekendheid) aan de vondst van prehistorische resten van de Ursus Spelaeus, de holen beer.

Brienno, iets verder noorderlijk op de oever, met zijn netwerk van galerijen en stenen huizen, is vooral een bezoek waard om het goed bewaard gebleven oude dorpscentrum met middeleeuwse karakteristieken. De antieke kerk van de Heiligen Nazaro en Celso, loodrecht boven het water gelegen, biedt onderdak aan een veelluik van Andrea Passeri uit 1508 en enkele fresco’s uit de zeventiende eeuw.

Comomeer

CC Paolo Perini

Waar kunt u eten

Een lijst van enkele aanbevolen restaurants in Laglio en omgeving:

Ristorante L’Attracco
Via Regina 101
Laglio Torriggia (Co)
100 couverts waar u kunt genieten van typisch regionale en internationale gerechten. Voor in de zomer is er een terras met uitzicht over het meer.

Ristorante L’Altra Riva
Via Regina vecchia, 26
Carate Urio (Co)
In dit elegante etablissement, optimaal gepositioneerd op de romantische oevers van het meer, kunt u genieten van met zorg bereide gerechten uit een oprechte keuken.

Ristorante Fioroni
Piazza Minoletti, 1
Carate Urio (Co)
Restaurant met excentrieke gerechten uit de nationale en typische Lariaanse keuken.

Ristorante La Locanda del Cantiere
Via regina, 91
Laglio (CO)

Hoe bereikt u Laglio

Per vliegtuig
Vanaf de Milanese vliegvelden Linate, Malpensa en Orio al Serio moet u het centrum van Milaan bereiken en daarvandaan de trein naar Como nemen.

Als u vanaf het vliegveld Malpensa gebruik maakt van de Malpensa Express, kunt u ook in Saronno uitstappen en de trein van de Ferrovie Nord naar Como nemen. Een andere mogelijkheid vanaf dit vliegveld is buslijn 250 die u naar Como-stad brengt.

Per trein
Vanaf het centrum van Milaan neemt u de trein naar Como, en vervolgens de bus richting Menaggio.

Per auto
Laglio bevindt zich op minder dan een half uur van Como centrum.

Vanaf Milaan neemt u de A9 richting Como-Chiasso en die verlaat u via de afslag Como Nord. Ga verder over de rijksweg Regina en minder dan 15 kilometer verderop bereikt u het centrum van Laglio.

Foto di apertura: by Paolo Perini licensed under the Creative Commons license.