Welkom in Gravedona,
Gelegen in een kleine baai aan de voet van groene heuvels, is het dorp Gravedona één van de belangrijkste historisch-religieuze centra van het Alto Lario, vandaag de dag ook actief in de toeristenindustrie.

Op slechts een paar kilometer van Domaso, omgeven door een schitterend landschap, met bergtoppen hoger dan tweeduizend meter en een mooi uitzicht over het meer, heeft dit dorp ‘swinters een gematigd klimaat, en wordt het ‘szomers verkoeld door de aanhoudende bries, waardoor het zich als toeristisch oord heeft kunnen ontwikkelen.

De geraffineerde boulevard is onlangs gerenoveerd, terwijl er gelegenheid is voor talrijke activiteiten buitenshuis, om te beginnen met de gemeentelijke lido en de stranden.

Het oude centrum wordt gekarakteriseerd door nauwe steegjes, steile trappen en antieke, tegen elkaar aangebouwde huizen. Het religieuze belang van het dorp is zichtbaar in zijn prachtige kerken: Santa Maria del Tiglio, San Vincenzo, Santa Maria delle Grazie en SS. Gusmeo en Matteo; terwijl Palazzo Gallio, met zijn indrukwekkende uitstraling, een eenzaam stuk oever domineert.

In de nabije omgeving bevinden zich de karakteristieke dorpjes Dongo, Peglio en Livo, alsmede enkele routes voor bergwandelingen.

Gravedona, Comomeer

Wat kunt u bezichtigen

Gravedona is een dorp met een rijke geschiedenis, gekarakteriseerd door een sterke administratieve onafhankelijkheid en een uitgesproken religiositeit.

De kerk van Santa Maria del Tiglio, uit de vijftiende eeuw, is één van de meest belangrijke gebouwen in de omgeving. Gebouwd in Romaanse stijl op een grasveld langs het meer, vertoont deze kerk een bijzondere klokkentoren die in de voorgevel opgenomen is, terwijl binnen onmiddellijk uw blik wordt gevangen door het grote lichtkleurig houten kruis dat in de apsis hangt.

Andere noemenswaardige kerken zijn:
De kerk van San Vincenzo, gebouwd rond het jaar duizend, met zijn antieke grafkelder, twee inscripties uit de zesde eeuw en een elegante gouden kruis;
De kerk van S. Maria delle Grazie, in een panoramische positie halverwege de helling aan het meer, van binnen rijk bekleed met fresco’s uit de Renaissance van Lombardijnse school, die nu bijna verloren zijn gegaan;
De Romaanse kerk van de Santi Gusmeo en Matteo, omgeven door een betoverend park, en van binnen verfraaid met karakteristieke versieringen en een magnifieke fresco van de “Fiamminghino”.

In een geisoleerd deel van het dorp verrijst het indrukwekkende Palazzo Gallio, uniek met zijn vier torens, dat het landschap langs het meer volledig domineert. Het gebouw, in 1580 gebouwd in opdracht van de Kardinaal Tolomeo Gallio, heeft een vierkante plattegrond en is omgeven door terrastuinen.

In de nabije omgeving is het de moeite waard het karakteristieke dorp Dongo te bezoeken, waar Mussolini gevangen genomen is en waar zich enkele zeer interessante kerken en sactuaria bevinden, evenals de oude dorpjes Plegio en Livio, tevens vertrekpunten voor excursies op de Monte Duria (2264m).

Andere mogelijke excursie bestemmingen zijn de Valle del torrente Liro en de Valle di Livo, intrigant voor wat uitzicht en natuur betreft, met fascinerende landbouwstructuren.

Comomeer Villa's, Gravedona

Waar kunt u eten

Een lijst van enkele aanbevolen restaurants in Gravedona en omgeving:

Ca’ De’ Matt
Via Castello, 2
Gravedona

Crotto Oasis
Via Cerviano, 11
Gravedona

Garbatona
Viale Stampa, 13
Gravedona

La Villa
Via Regina Ponente, 21
Gravedona

Lauro
Via Tagliaferri, 12
Gravedona

Albano
Via Cimitero, 3
Dongo

La Lampara
Via Don Giovanni Manzi, 9
Dongo

Hoe bereikt u Gravedona

Per vliegtuig
Vanaf de vliegvelden Malpensa, Linate en Orio al Serio moet u eerst naar Milaan, en daarvandaan neemt u de trein; vanaf Malpensa kunt u met de Malpensa Express ook in Saronno uitstappen en gebruik maken van de trein naar Como van de Ferrovie Nord.

Buslijn 250 brengt u in circa een uur van Malpensa naar Como.

Per trein
Vanaf Milaan brengt de trein richting Sondrio-Tirano u naar Colico, en hiervandaan kunt u de veerboot of de bus naar Gravedona nemen.

U kunt ook eerst naar Como en daarvandaan de bus richting Menaggio nemen.

Per auto
Vanaf Milaan zijn er twee mogelijkheden: de eerste is om op de snelweg A9 Milano – Como-Chiasso de laatstste afslag in Italië te nemen en dan de rijksweg Regina SS340 naar Menaggio te volgen; de tweede is om tot Lecco gebruik te maken van de autobaan richting Sondrio, en dan verder te rijden over de SS36 richting Colico, en tenslotte aanwijzingen voor Menaggio-Como te volgen.