Welkom in Domaso,
een antiek vissersdorpje op slechts een paar kilometer van Gravedona en Dongo, bevindt, dat op een vlakte verrijst en niets aan charme ingeboet heeft.

Uitgestrekt op de oever van het meer, heeft het dorp een wijds uitzicht over het hele basin en geeft een schilderachtige blik op Bellagio en op de twee takken die daar uiteen gaan. Het mooiste uitzicht heeft u echter vanuit de gehuchten Vercana en Caino, achter het dorp tegen de bergen op gebouwd.

Een van de meest gastvrije en toegeruste dorpen, dat wordt begunstigd door de bries, “Breva” geheten, die tijdens het zomer seizoen aanhoudend blaast en de streek tot een trekpleister heeft gemaakt voor liefhebbers van zeilsporten.

Het oude centrum wordt gekenmerkt door nauwe steegjes en steile straatjes. U kunt er de kerk van San Bartolomeo bezoeken, terwijl u langs de boulevard een wijds strand aantreft, wel 1 kilometer lang, evenals de zeventiende eeuwse Villa Camilla.

De omlijstende bergen rondom het dorp bieden de gelegenheid voor prachtige bergwandelingen, met talrijke bestemmingen in de Alpen en verschillende routes voor bergsport beoefenaars, terwijl, iets verder naar het noorden in de richting van Colico, de dorpjes Gera Lario, Montemezzo en Sorico ook zeker een bezoekje waard zijn.

Comomeer, Domaso

Wat kunt u bezichtigen

De kerk van San Bartolomeo dateert op zijn minst uit de dertiende eeuw. Binnen zijn er fresco’s uit de zestienden eeuw, stucwerken uit de zeventiende eeuw en weelderig Baroks kerkgeraad bewaard gebleven, en tevens een processie kruis uit de zestiende eeuw, een kunstwerk van de houtsnijder Lierni uit Como, en een altaarstuk waarop de “Madonna met kind en Sint Pieter” zijn afgebeeld, toegeschreven aan Morazzone.

Villa Camilla bevindt zich aan de rand van het meer en is gebouwd aan het begin van de zeventiende eeuw. Het originele complex is neoklassiek, en het gebouw is een optimaal exemplaar van de structuur van de patriciërs villa’s in deze streek. Omgeven door een park van circa 8000 m², bevatten de bijbehorende tuinen kunstmatige grotten uit negentiende eeuws turfsteen en een grote verscheidenheid aan voor de vegetatie van Domaso karakteristieke planten, zoals Camelia’s, Paradijsappelbomen en Naaldbomen.

Voorbij Domaso, langs de rijksweg Regina, komt u het dorp Gera Lario tegen, met de opmerkelijke kerk van San Vincenzo, waarin een Romeinse mosaiekvloer uit de tweede eeuw bewaard is gebleven en een aantal fresco’s uit de zestiende eeuw. Achter Gera Lario bevindt zicht het karakteristieke dorpje Montemezzo op de Pian di Spagna.

Ten noorden van Domaso bevindt zich ook het laatste dorp van de Comokant van het Alto Lario (noorderdeel van het ComoMeer): Sorico. Een interessant gebied, rijk aan natuurlijke attracties en antieke torens, dat de toegangspoort vormt voor excursies in de Val Chiavenna.

Domaso, Comomeer

Waar kunt u eten

Een lijst van enkele aanbevolen restaurants in Domaso en omgeving:

Ristorante La Contrada
Via Venini, 21
Domaso
Een in plaatselijke smaken gespecialiseerde keuken, met karakteristieke en verfijnde gerechten, zowel uit het meer als uit het binnenland. Het aanbod is zeer uitgebreid en u kunt hier ook van de “Missoltini” genieten.

Ristorante Ruffino
Via Venini, 2
Domaso
Het Restaurant Ruffino is gespecialiseerd in typische meervis gerechten. De risotto met baarsfilet is een aanrader.

Ristorante dei Pescatori
Via Case Sparse, 219
Domaso
Dit restaurant heeft een prachtige sfeer, dankzij het terras dat direct over het noorderdeel van het meer uitkijkt, en dankzij de heerlijke gerechten.

Ristorante Da Mario
Via Regina, 63
Domaso
Erg sfeervol is ook het Restaurant Da Mario, uitkijkend over de kleine haven van Domaso, onder een schitterende zuilengang. De keuken biedt al sinds 1925 karakteristieke gerechten uit de regio.

Ristorante San Silvestro
Via Antica Regina, 203
Domaso
Restaurant met een ongedwongen sfeer waar u kunt genieten van typische specialiteiten uit de regio.

Agriturismo Giacomino
Via Fordeccia, 42
Frazione Bugiallo – Sorico

Photo by Juri Kowski licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.