Welkom in Como,
gelegen op de punt van de westtak van het Lario (Comomeer), is deze kleine stad met iets meer dan 80.000 inwoners, van groot belang vanwege zijn geschiedenis, zijn cultuur, zijn zijdeindustrie en vooral door zijn schitterende geografische ligging.

Geboren vanuit prehistorische vestigingen en door Julius Caesar verplaatst naar de plaats van doortocht op weg naar de noordkant van de Alpen, heeft de stad in deze streek altijd een sleutelrol vervuld, zodanig dat het vele eeuwen een rivaal van Milaan is geweest.

Vanaf het einde van de middeleeuwen ontwikkelt Como, buiten de door muren omgeven stad (muren die door Barbarossa geplaats zijn en deels tot aan onze tijd overgeleverd zijn), kleine van het centrum gescheiden gehuchten, ieder met een eigen identiteit en eigen karakteristieken. Tegenwoordig zijn deze kleine gehuchten door de stad opgenomen en blijft hun herinnering levend in de vele antieke monumenten die men langs de wegen van Como kan bewonderen.

In de zestiende eeuw valt de stad onder Spaanse heerschappij, en gaat vervolgens, in de achttiende eeuw, naar de Oostenrijkers. Dit zijn de jaren van Alessandro Volta, van weelderige villa’s, van de zijde industrie en van het “Teatro Sociale”.

Als u het archeologische stads museum “Giovio” bezoekt, krijgt u een idee van het prehistorische Como, en van de urbanistische structuur van het oude stadscentrum die stamt uit de periode van de Romeinen. De drie torens aan de zuidkant van de ringmuren zijn sporen van de middeleeuwse geschiedenis, net als de Romaanse kerken en de prachtige Dom, voltooid in 1740.

In de wijk Borgo Vico, aan de westkant van de stad, kunt u prachtige villa’s bewonderen, en als u daarvandaan langs het meer naar het centrum loopt, komt u langs het “Tempio Voltiano” en Piazza Cavour, waar zich ooit de handelshaven bevond.

Duomo di Como

CC Gerry Labrijn

Wat kunt u bezichtigen

De Dom, voorheen het burgerlijke en religieuze centrum van de stad, is één van de weinige gebouwen in Gotische stijl in Como (samen met de kerk van Sant’Agostino). Hoewel in 1396 met de constructie is begonnen, naar een ontwerp van Lorenzo degli Spalti, in opdracht van Gian Galeazzo Visconti, werd het pas in 1740 voltooid met de koepel van Filippo Juvara.

De voorgevel is getooid met beeldhouwwerken van Rodari, terwijl de binnenkant, in de vorm van een Latijns kruis, bescherming biedt aan gobelins uit de zestiende en zeventiende eeuw, afkomstig uit Ferrara, Firenze en Atwerpen, en aan de marmeren vloer gelegd in zwart marmer van Varenna en wit marmer van Musso.

De kerk van San Carpoforo verrijst in een geisoleerde positie op de heuvel van Baradello en bevat nog de apsis en de klokkentoren uit de twaalfde eeuw. De Sant’Abbondio kerk, met zijn twee klokkentorens uit 1100, is vooral interessant om zijn voorgevel, de met fresco’s versierde apsis en de beeldhouwwerken rondom poort van de hoofdingang.

Ook die van San Fedele valt onder de interessantere kerken, gebouwd door het verenigen van een basiliek schema met drie schepen met een schema van een vroeg christelijke kerk. Voltooid in de twaalfde eeuw, is de voorgevel in 1914 gerenoveerd, terwijl de binnenkant reeds tijdens de renaissance grotendeels is vernieuwd.

Het oude stadscentrum is omgeven door vestingmuren, in de twaalfde eeuw gebouwd door Frederik I van Pruisen, ofwel Barbarossa, na de nederlaag in de slag tegen Milaan. Vandaag zijn er nog drie torens in de zuiderlijke muur te bewonderen: Torre di Porta Nuova, aan de westkant, Torre San Vitale, aan de oostkant, en Porta Torre, in het midden, circa 40 meter hoog.

Wandelen over de boulevard kan behalve plezierig ook erg interessant zijn: hier concentreren zich diverse attracties van deze stad.

De Tempio Voltiano, verrezen in 1927, viert met talrijke herinneringen en getuigenissen de eerste honderd jaar vanaf de geboorte van Alessandro Volta. Piazza Cavour is een geanimeerd plein, symbool van de wederopbloei van Como, waarvanaf men kan genieten van een schitterend uitzicht en dat ook vandaag de dag nog, in periodes van grote regenval, door het water uit het meer wordt overspoeld.

Borgo Vico biedt plaats aan de schoonste villa’s van de stad, allemaal gebouwd tegen het einde van de achttiende eeuw: Villa Saporiti, Villa Gallia, Villa Salazar en de majestueuse Villa Olmo.

Como centro

CC Fred PO

Waar kunt u eten

Enkele aanbevolen restaurants van Como op een rij:

Al Giardino
Via Monte Grappa, 52
Como
Taveerne waar u u kunt begeven voor het proeven van heerlijke wijnen. De keuken is gespecialiseerd in regionale recepten, en in de zomer periode wordt er in de tuin gegeten.

Crotto del Lupo
Via Pisani Dossi, 17
Como
Dit etablissement met een simpele en ongedwongen sfeer bevindt zich in een rustiek gebouw omringd door de natuur. De gerechten zijn oprecht en verbonden aan plaatselijke tradities, terwijl er voor in de zomer periode een mooi terras beschikbaar is.

Locanda Dell’Oca Bianca
Via Canturina, 251
Como
Dit restaurant met zijn warme sfeer en verzorgde interieur bevindt zich op de weg naar Cantù. ‘sZomers kunt u buiten eten, en de keuken voorziet in fantasierijke variaties op nationale schotels.

Il Solito Posto
Via Lambertenghi, 9
Como
Informele sfeer, drie moderne zaaltjes en een buitenterras voor in de zomer. De keuken biedt zowel traditionele als nieuwe interpretaties van vlees- en visschotels.

L’Angolo del Silenzio
Via Lecco, 25
Como
Zeer concrete Lombardijnse keuken met weinig tierelantijnen voor een klassiek etablissement. Er is een buitenterras op de binnenplaats.

Osteria Rusticana
via Carso, 69
Como
Familie restaurant in een gedecentraliseerde positie met plaatselijke specialiteiten. Twee simpel ingerichte doch gezellige zalen en een buitenterras voor in de zomer.

Hoe bereikt u Como

Per vliegtuig
Vanaf de drie Milanese vliegvelden (Malpensa, Linate of Orio al Serio) moet u eerst naar Milaan centrum (Centraal station of Cadorna). Daar vandaan kunt u de trein naar Como nemen.

Neemt u vanaf het vliegveld Malpensa de Malpensa Express, dan kunt u ook in Saronno uitstappen en de trein van de Ferrovie Nord naar Como nemen.

Vanaf Malpensa brengt buslijn 250 u in circa één uur naar Como.

Per trein
Om Como te bereiken kunt u de trein nemen vanaf het Centraal Station in Milaan, vanaf het Station Cadorna in Milaan of vanaf Saronno (Ferrovie Nord).

Per auto
Vanaf Milaan is de snelste weg de A9 richting Como-Chiasso. In minder dan een uur bent u op plaats van bestemming, op ongeveer 50 km.

Anders kunt u ervoor kiezen over de weg van Milaan naar Meda te reizen en dan de aanwijzingen voor Como te volgen.