Welkom in Colico,
Als allerlaatste dorp aan de oost oever, ten noorden van Bellano en ten oosten van Sorico, vormt dit dorp een belangrijk toeristisch knooppunt, zowel voor degenen die zich langs de oevers willen ontspannen of in de bergen willen wandelen, als voor degenen die op doorreis zijn in de richting van de Val Chiavenna, of van beroemde Alpen locaties, zoals Bormio of Saint Moritz.

Omgeven door de indrukwekkende Monte Legnone, heeft het dorp zich op twee heuvels ontwikkeld, de zogenaamde heuvels van Montecchio, aan de rand van wat in het verleden een stuk drassige grond was, en tegenwoordig het grootste en belangrijkste natuurreservaat in Lombardije: de Piano di Spagna.

Maakt u een wandeling door de heuvels, in het oudere deel, of langs de boulevard, en bezoekt u vervolgens de forten van Montecchio en Fuentes. Of gaat u in zuiderlijke richting, waar het schiereiland van Olgiasco u verwelkomt met de rust van zijn kusten en zijn meertje. Hier bevindt zich behalve enkele zeer belangrijke religieuze gebouwen, ook de negentiende eeuwse Villa Malpensata. En nog net iets verder zuid vindt u vlak boven Dervio een schitterende vesting: het Kasteel van Corenno Plinio.

De aanwezigheid van het meer biedt de mogelijkheid vele watersporten te beoefenen, met name zeilen en surfen, terwijl de kalme baai van Piona een ideale plek vormt voor ontspannen dagen aan het strand. De nabije Monte Legnone, daarentegen, biedt voldoening aan zelfs de meest veeleisende bergwandelaars met zijn 2609 meter en het meest bevredigende uitzicht van de Orobische Alpen.

colico, Comomeer

Wat kunt u bezichtigen

Het fort van Montecchio is het enige vestingwerk uit de Eerste Wereld Oorlog dat nog intact is. Tussen 1911 en 1914 gerealiseerd op twee niveaus van steen en cement, naar een ontwerp van Enrico Rocchi, bestaat de structuur uit een centraal deel en een vleugel, met de slaapplaatsen voor de soldaten, verbonden via een tunnel door de rots.

De constructie is vooral interessant om de vier originele kanonnen, de grootste van Italië, waarvan het werkingsmechanisme nog intact is. Binnenin het fort kunt u ook een klein oorlogs museum bezoeken.

Van het Fuentes Fort, uit de achttiende eeuw, zijn alleen de ruines bewaard gebleven, ten midden van de vegetatie op de Colle del Montecchio en in een duidelijke staat van verval. Het complex biedt echter nog wel een paar punten van interesse, zoals de restanten van de zogeheten “Tenaglia” (Tang) en van de kapel.

De plek die de meeste attracties te bieden heeft is ongetwijfeld het schiereiland van Olgiasca: hier bevinden zich Villa Malpensata en de schitterende Abdij van Piona.

De negentiende eeuwse Villa Malpensata kijkt uit over het meer en bevat een grote loggia en een park; tegenoordig biedt het plaats aan de gemeenschap “il Gabbiano”.

De Abdij van Piona, ook wel bekend als het prioraat complex van Piona, is dé grote attractie van de gemeente Colico. Gelegen tegen de rotsen van het voorgebergte, dat naar een betoverend meertje omlaag loopt, wordt het complex gevormd door de kerk van Sint Nicolaas, gebouwd op de resten van een oratorium uit de zevende eeuw, en een groot klooster, verrezen in de jaren 1252-1257, en volledig omringd door een prachtig park en boomgaard. Tot op de dag van vandaag is de Abdij toevertrouwd aan de Cisterciënzer monniken die de antieke kunst van het distilleren van kruiden nieuw leven hebben ingeblazen.

Als u zover komt als het gehucht van Corenno Plinio, in de richting van Dervio-Bellano, kunt u een perfect bewaard gebleven kasteel bezoeken, dat in 1300 door de familie Andreani gebouwd is. Naast de vesting is het mogelijk een kerk te bezichtigen dat fresco’s uit de veertiende eeuw bevat, alsmede de Gotische graftombes van het geslacht.

Gardens in Colico

Waar kunt u eten

Een lijst van enkele aanbevolen restaurants in Colico en omgeving:

La Padella
Via alla Calchera, 19
Colico
Een echte vakantieboerderij verkregen uit een verbouwde oude stal, met eerste gangen van verse pasta en tweede gangen met vlees. Buiten is een tuin met terras.

Azienda Agricola El Logasc
Via Laghetto, 45
Colico
Vlak aan het strand van het meer van Piona, tegenover het voorgebergte van de gelijknamige abdij, serveert dit restaurant karakteristieke schotels uit de plaatselijke keuken van de noordkant van het meer en uit de Valtellinese traditie.

La Vecchia Fattoria
Via Borgonuovo, 2
Colico
Aan de voet van de indrukwekkende Monte Legnone en op korte afstand van de oever van het Como Meer, in een sprookjesachtige rustieke berghut uit 1700 en nu gerenoveerd, bevindt zich deze vakantieboerderij met verwelkomende sfeer. De eetzaal heeft een open haard en er is een tuin voor in de zomer.

La Rossa
Via Bizzanelli, 4
Località Fontanedo – Colico

El Mercante
Via Laghetto, 45/C
Colico
Traditionele kookkunst, schitterend omlijst door het meertje van Piona. Biedt voorgerechten op basis van zelfgemaakte kaas en groeten in het zuur. De prijs van een compleet menu inclusief drinken varieert van 15 tot 24 €.

Hoe bereikt u Colico

Per vliegtuig
Aangekomen op één van de vliegvelden van Milaan: Malpensa, Linate of Orio al Serio, moet u zich eerst naar het centrum van Milaan begeven, en daarvandaan de trein richting Sondrio-Tirano nemen.

Vanaf Orio al Serio kunt u ook naar het station van Bergamo, en dan de trein richting Lecco nemen.

Per trein
In Colico is een handig station, waar de regionale trein u vanaf Milaan centrum in 1 uur 30 rechtstreeks naar toe brengt. Vanaf Bergamo, daarentegen, moet u in Lecco overstappen.

Per auto
De afstand van Milaan naar Colico is haast 100 kilometer, maar u kunt deze geheel over snelle wegen overbruggen.

De weg naar Colico is zeer gemakkelijk en handig: de autobaan van Lecco naar Sondrio heeft precies op deze plaats een afslag.