Welkom in Cernobbio,
internationaal gerenommeerd vakantieoord op de oever van het Comomeer, aan de voet van de Monte Bisbino, bestaande uit schitterende en beroemde villas.

Villa d’Este, aan de oever van het meer, was eens het zestiende eeuwse zomerverblijf van de princes van Wales, Caroline van Brunswijk, en biedt nu plaats aan een zeer luxueus hotel met een vorstelijke inrichting en een betoverend mooie tuin.

Ooit verbleef de beroemde regisseur Luchino Visconti in de negentiende eeuwse Villa Erba, ten tijde eigendom van zijn moeder Carla Erba. Tegenwoordig is het een congrescentrum waarin de luisterrijke zalen en het elegante park bewaard zijn gebleven.

Wandel langs de geraffineerde boulevard en ontdek alle villas van Cernobbio van Villa Bernasconi, in liberty stijl, tot Villa Fontanelle, dat aan stylist Gianni Versace toebehoorde, via Villa Pizzo, in 1435 door de familie Mugiasca gebouwd.

Vanaf Cernobbio kunt u via een panoramische route, die schitterende uitzichten biedt op het stadje en het meer, op 1300 meter, het sanctuarium van de heilige maagd bereiken op de top van de Monte Bisbino.

Villa d'Este, Cernobbio

CC Cristian Santinon

Wat kunt u bezichtigen

De meest bekende en fascinerende verblijfplaats is de schitterende Villa d’Este, in 1568 verrezen aan de rand van het meer in opdracht van Kardinaal Tolomeo Gallio, naar een project van architect Pellegrino Pellegrini, alias il Tibaldi.

In 1815 werd het eigendom van Caroline van Brunswijk, naar men aanneemt telg uit het geslacht d’Este en vrouw van de toekomstige George IV van Engeland, en kreeg het de naam Villa d’Este. Jaren van grootse zorg en praal volgden toen, zowel voor de villa, bedolven onder meubels en kunstwerken, als voor het park. In 1873 werd het tot een luxe hotel omgebouwd echter zonder aan zijn historische karakteristieken in te hoeven boeten.

Interessant zijn zowel de kunstwerken die u binnen aan kunt treffen, zoals werken van Franse school, van de school van Canova en versieringen van Andrea Appiani, als die in het luisterrijke park, zoals het thermale nymfaeum van Pellegrino Pellegrini, de fontein van Ercole en het kleine tempeltje van Telemaco.

De andere beroemde villa van Cernobbio is Villa Erba, gebouwd in de negentiende eeuw. De villa bevindt zich aan de rand van het stadje en is gebouwd op twee verdiepingen die door een centrale ornamentale trap en een uitkijk toren met elkaar verbonden zijn. Vanaf de jaren ‘20 wordt het eigendom van Carla Erba, moeder van de regisseur Luchino Visconti die er meerdere malen verbleef. Tegenwoordig is de villa een congrescentrum.

Andere villas die een bezoek waard zijn zijn Villa Pizzo of Volpi Bassani, gebouwd tussen de helft van de zestiende eeuw en het einde van de negentiende eeuw, Villa Fontanelle, dat aan de stylist Gianni Versace toebehoorde, en Villa Bernasconi, excentriek versierd in liberty stijl.

Gaat u liever trekken in de natuur, dan biedt de panoramische route, die naar de top van de Monte Bissino leidt, een zeer mooi schouwspel en een schitterend uitzicht op het meer. Langs deze 17km lange weg kunt u ook grotten bezoeken, zoals de Buco della Volpe, een grote grot op 585 m hoogte met ondergrondse meertjes en bergstroompjes, als ook de Zocca d’Ass in de Alpen van Garzegallo, en, eenmal aangekomen, het Sanctuarium van de heilige maagd.

Cernobbio

CC comoguide1

Waar kunt u eten

Een lijst van enkele aanbevolen restaurants in Cernobbio en omgeving:

Gatto Nero
Via Monte Santo, 69
Cernobbio
Gelegen op een heuvel, loodrecht boven het panorama van het meer, wordt dit restaurant door VIPs bezocht. Het menu is met zorg opgesteld en biedt ook zeevis.

Trattoria del Vapore
Via Garibaldi, 17
Cernobbio
Eethuis dat al langer dan een eeuw draait, met een karakteristieke sfeer, traditionele keuken , en specialiteiten van in en rond het meer.

Ristorante La Terrazza
Via Noseda, 2
Cernobbio
Gelegen op een heuvel biedt dit restaurant door zijn grote ruiten een wijds uitzicht over de hele Como-tak van het Lario. In de zomer is het ook mogelijk buiten te eten.

Terzo Crotto
Via Volta, 21
Cernobbio
Geraffineerd restaurant in de hoofdstraat van Cernobbio, dicht bij Villa Erba en op 150 meter van het meer.

Baita Alpe Madrona
Via Bisbino, 66
Cernobbio
De chalet Alpe Madrona biedt karakteristieke schotels uit de traditionele keuken van Como, alsmede heerlijke in de houtoven gebakken pizza’s.

Hoe bereikt u Cernobbio

Per vliegtuig
In welk Milanees vliegveld u dan ook aankomt (Malpensa, Linate of Orio al Serio), moet u zich eerst naar het centrum van Milaan begeven, en daarvandaan de trein naar Como nemen.

Indien u de Malpensa Express neemt is het ook mogelijk in Saronno uit te stappen en daarvandaan de trein van de Ferrovie Nord naar Como te nemen. Neemt u liever de bus, dan brengt lijn 250 u in circa een uur van Malpensa naar Como.

Per trein
Om naar Cernobbio te reizen moet u op het station Como S. Giovanni uitstappen en buslijn 6 nemen.

Per auto
Cernobbio ligt op 5 kilometer van Como centrum. Vanaf Milaan neemt u, reizende op de A9 (Como-Chiasso) de afslag Como Nord en reist u verder langs de rijksweg Regina. Het eerste dorp is Cernobbio.

Header photo by Francesco Cirigliano licensed under the Creative Commons license.