Welkom in Bellano,
Dit antieke dorpje, dat zich op de oostoever van het Comomeer bevindt, rondom de monding van de bergrivier de Pioverna, en aan de hellingvoet van de monte Muggio, is omgeven door een schitterend landschap en wordt gekarakteriseerd door een droomachtige boulevard.

Wandelend op de boulevard langs het meer, komt u via het pleintje bij de kleine haven in het oude stadscentrum. Hele nauwe steegjes waar nauwlijks zonlicht in schijnt, middeleeuwse huizen, bogen uit de achttiende eeuw en Barokse binnenplaatsen leiden u naar het hart van het oude stadje waar de parochiekerk van de heiligen Nazzaro en Celso uit de veertiende eeuw op u wacht, met zijn schitterende roosvenster en zijn fresco’s van Lombardijnse school.

Vanuit de oude stad kunt u omhoog lopen tot het punt waar de bergrivier Pioverna de Canyon dell’Orrido vormt. Te bezichtigen vanaf een route over hangbruggen, is deze canyon meer dat 15 milioen jaar geleden in de rots gegraven, en in het verleden werd de kracht van het water gebruikt voor het bewerken van ijzer.

Verlaat de stad en drie kilometer verderop komt u in het gehucht Lezzeno waar zich het sanctuarium van de Huilende Madonna bevindt. Dit gebouw is tussen de zeventiende en de achttiende eeuw gebouwd, op de plaats van het wonder van het kleine Mariabeeld dat bloedtranen huilde, en staat in nauw verband met de antiluterse beweging.

Bellano

CC Luca Casartelli

Wat kunt u bezichtigen

Het historische centrum van Bellano bevat, naast de karakteristieke gebouwen, enkele bezienswaardige kerken.

Bovenal, de kerk van de heiligen Nazzaro en Celso, ontworpen door Giovanni Campione en gebouwd in 1348 door Azione en Giovanni Visconti. De plattegrond, van Romeinse oorsprong, is driescheeps, terwijl de voorgevel getooid is met witte en zwarte marmeren strepen, een groot roosvenster in een groengeglazuurde terracotta omlijsting, en het schitterende gotische tabernakel met het beeld van Sint Ambrogio. Binnen in de kerk bevinden zich fresco’s die dateren uit de periode vanaf het einde van de veertiende tot en met de zestiende eeuw, het marmeren tabernakel in het presbyterium, en de verzameling van zeer oude heilige voorwerpen en kerkgeraad.

canyon dell’Orrido

CC Luca Terzaroli

De overige kerken zijn de kerk van de Santa Marta, uit de vijftiende eeuw, van binnen verfraaid door kunstwerken van verscheidene Lombardijnse artiesten, waaronder het groepje van de piëta door Giovanni Angelo uit Milaan, stammende uit de zestiende eeuw, en de kerk van de heilige Nicolaas, die tegenwoordig ontwijd is en voor culturele initiatieven gebruikt wordt, maar van binnen nog frescos uit de veertiende eeuw bevat.

Als u vanuit het oude stadscentrum omhoog loopt komt u bij de canyon dell’Orrido, op betaling te bezichtigen vanaf een serie hangbruggen. In oorsprong een klein watervalletje, waar het water over de rand van een rots een waterval vormde en vervolgens het Lario in stroomde, heeft deze bergrivier over 15 miljoen jaar een diepe gleuf gegraven in de voet van de bergwand, en heeft de waterval zich teruggetrokken in de nauwe en indrukwekkende ravijn “dell’orrido”.

Aan het begin van de Orrido bevindt zich een kleine toren van vier etages, ook wel het huis van de duivel genoemd, vanwege de mythologische figuren die de bovenste verdieping verfraaien, en door de verhalen die de ronde deden, waarin in het huis plaats zou bieden aan satanische rituelen.

Aan de boulevard, gelegenheid tot een tot de verbeelding sprekende wandeling, bevinden zich een strandtent en een paar keistranden. Voor wandeltochten in de bergen zijn er twee routes met schitterende uitzichten.

Op 3 kilometer, in het gehucht Lezzeno, bevindt zich het sanctuarium van de Huilende Madonna, gebouwd ter herinnering aan het legendarische voorval van het kleine madonnabeeldje dat bloedtranen huilde (zeventiende eeuw). Het sanctuarium, bedevaartsoord, is in klassiekachtige Barokstijl gebouwd, met een middenschip met gewelven en een mooie met frescos beschilderde koepel. De binnenkant is samengesteld uit drie kostbare altaren, het hoofdaltaar stamt uit 1746 en is gemaakt van veelkleurig marmer. Het gewelf en de muren van het sanctuarium zijn bedekt met frescos door Luigi Morgari en op de koepel kunt u de engelen bewonderen die Maria naar de hemel dragen waar haar het wapenschild van Bellano wordt aangeboden.

Ook het dorp Premana, op 21 km, is een bezoek waard. Vooral bekend om het ambachtswerk van haar ijzersmeden, biedt dit dorp een schitterend panoramisch uitzicht op het hele meer.

Waar kunt u eten

Een lijst met enkele aanbevolen restaurants in en om Bellano:

All’Orrido
P.zza XX Settembre, 19
Bellano
Restaurant met traditionele keuken uit de Tiroolse Regio: schotels op basis van meervis, vlees en wild afhankelijk van de verkrijgbaarheid van de basis ingrediënten. Schotels uit de Tiroolse keuken alleen bij reservering vooraf.

Sorelle Gianola – agriturismo Giabi
Via alle Miniere, 6
Località Giabi – Premana
Vakantie boerderij in de omgeving van Premana met dieren fokkerij en eigen fabrikaat produkten. Buiten het hoofdseizoen alleen in het weekend geopend.

La Darsena
via Carlo Alberto, 8–9
Bellano
Restaurant met een typisch Valtellinees menu, gespecialiseerd in Pizzoccheri. Het aanbod omvat ook andere meerspecialiteiten.

Allo Scalo
via per Taceno, 11-9
Bellano
Restaurant gespecialiseerd in meervis, vlees en wild, van baarsvilet in boter en salie tot kalfs medaillons met eekhoorntjes brood

Pesa Vegia
P.zza Verdi, 7-9
Bellano
Interessante en fantasierijke regionale keuken. Twee fijnproevers menus en de mogelijkheid tot een light-menu met een beperkt gehalte aan caloriën.

Hoe bereikt u Bellano

Per vliegtuig
Om in Bellano te komen kunt u gebruik maken van de Milanese vliegvelden Malpensa of Linate. Als u eenmaal in het centrum van Milaan bent, neemt u de trein die u direct naar het station van Bellano brengt.

Vanaf het vliegveld Orio al Serio, daarentegen, is het gunstig om de trein vanaf de stad Bergamo te nemen.

Per trein
Om in Bellano te komen neemt u de trein vanaf het Centraal Station in Milaan, die u in een uur of anderhalf uur direct naar het dorpje brengt.

Vanaf het station van Bergamo, moet u eerst naar Lecco en daar vervolgens overstappen op een trein naar Bellano. De reisduur bedraagt ongeveer anderhalf uur.

Per auto
Om vanaf Milaan, Como of Bergamo per auto naar Bellano te reizen, moet u altijd eerst naar Lecco, en dan daarvandaan een van de wegen nemen die langs het meer lopen (provinciale weg of autobaan).

Vanaf Milaan zijn er twee mogelijkheden: de eerste is om de autobaan naar Sondrio te nemen (Bellano heeft als enige dorp op de oostoever een een afslag van de autobaan); de tweede is om de provinciale weg 72 te nemen, die veel meer tot de verbeelding spreekt wat het landschap betreft.

Een alternatief is om gebruik te maken van de veerboot die vanaf Bellagio en Menaggio naar Varenna (op 4 km van Bellano) vaart.

Foto di apertura: by Luca Casartelli licensed under the Creative Commons license.