Welkom in Bellagio,
Een fascinerend dorp halverwege de twee takken van het Comomeer, omringd door groene bergen, blauw water en rustige hemels, het oord dat Stendhal ooit beschreef als een landschap zonder gelijke in Italië.

Het betoverende oude dorpscentrum van Bellagio vindt zijn oorsprong in een Romeinse nederzetting. Ten tijde van de longobarden werd het tot een versterkt stadje met muren, en vervolgens, in het tijdperk van de stadstaten, een tegenstander van Como.

Voor vele eeuwen was het leengoed van edele families: in 1492 behoorde het tot de Stanga, daarna was het van de Sfronfati, en in 1647 hebben de Airoldi het overgenomen. Deze familie heeft hier fantastische villas en schitterende paleizen gebouwd, met prachtige parken die in de achttiende eeuw zijn vernieuwd en uitgebreid.

In de negentiende eeuw wordt Bellagio één van de meest bekende internationale vakantieoorden, en wordt de stad de woonplaats van edele families en van de rijke bourgoisie en blijft dat tot aan de dag van vandaag, waarop nog steeds zeer veel beroemde personen op Bellagio verliefd worden.

Comomeer, Bellagio

Wat kunt u bezichtigen

Als u de hoofdweg, via Garibaldi, tot aan het eind volgt, komt u uit op een plein aan de voet van de heuvel met de Serbelloni tuinen. Links bevindt zich de Basiliek van San Giacomo, gebouwd tussen 1125 en 1150. De klokkentoren werd als verdedigingstoren gebouwd, en de drie absiden met dubbele archivolte, de vier kapitelen en de Symbolen van de Evangelisten in de ingang, behoren allemaal tot de originele basiliek. Binnen vindt u, daarentegen, twee kunstwerken uit de vijftiende eeuw van Umbrische en Lombardijnse school, enkele Romaanse beeldhouwwerken, en schilderijen uit de zestiende en de zeventiende eeuw, zoals “het leggen van Jezus in zijn graf” van Perugino, of de “Madonna delle grazie”.

Villa Serbelloni, Bellagio

De Kerk van Sint Johannes de Doper is de oudste van Bellagio en verrijst op de resten van een kerk die vele eeuwen eerder gebouwd is, hoewel het huidige aanblik afkomstig is van de in 1785 uitgevoerde verbouwing. Het meest interessante kunstwerk bevindt zich binnen in het gebouw en is een altaarstuk door Gaudenzio Ferrari die “De Verrezen Christus”afbeeldt.

Op de voorgebergte bevindt zich aan de oostkant Villa Serbelloni met zijn schitterende park. Gebouwd in de vijftiende eeuw, en tegenwoordig eigendom van de Rockefeller Foundation in New York die er een studie en conferentie centrum van gemaakt heeft. Vanaf via Garibaldi kunt u de tuinen betreden, en uwzelf verliezen in een elegante omgeving met door vegetatie omringde paadjes, eeuwenoude bomen, exotische planten, bloemen en rozentuinen.

Een ander beroemd gebouw is het neoklassieke Villa Melzi. Nog altijd bewooond door de erfgenamen van de familie, is de villa niet voor bezoekers geopend, maar het is wel mogelijk het museum en het schitterende park te bezoeken, waar zich een etruskische urn uit de derde eeuw voor christus, twee Egyptische beeldhouwerken uit de dertiende en veertiende eeuw, en het beeldhouwerk “Dante, door Beatrice aan de hand geleid” van Comolli bevinden.

Behalve de boulevard langs het meer dat een schitterend uitzicht biedt, kunt u vanaf Bellagio de berg monte San Primo bereiken (circa 14km), waar u kunt wandelen, skieën en genieten van een uitzonderlijk tot de verbeelding sprekend uitzicht op het stadje.

Bellagio, Comomeer

Waar kunt u eten

Een lijst met enkele aanbevolen restaurants in Bellagio en omgeving:

Trattoria San Giacomo
Salita Serbelloni, 45
Bellagio
Een van de meest karakteristieke restaurants van Bellagio, centraal gelegen, op de salita Serbelloni. Onder de specialiteiten uit de regionale keuken verdienen speciale vermelding: meervis in carpione, tagliolini met missoltino vis, en veel andere meervis specialiteiten.

Silvio
Via Carcano, 12
Bellagio
Historisch restaurant met meervis specialiteiten op korte afstand van het centrum, boven de tuinen van Villa Melzi.

Bilacus
Salita Serbelloni, 30/32
Bellagio
Dit restaurant waar u ‘szomers buiten kunt eten bevindt zich in het centrum van Bellagio op de Salita Serbelloni.

Chalet Gabriele
Loc. Piano di Rancio Bellagio
Dit verrukkelijke restaurant ligt buiten de stad, in Piano di Rancio op circa 5 Km richting het park van Monte San Primo, en biedt heerlijke wild schotels.

La Pergola
Piazza del Porto, 4
Pescallo di Bellagio
In het gehucht Pescallo, met een terras aan het meer. De baars filets zijn een must.

La Punta
Punta Spartivento, 19
Bellagio
Dit restaurant ligt op de panoramische punt van het voorgebergte van Bellagio, op slechts enkele minuten lopen vanaf het historisch centrum, en is voorzien van een beeldig terras.

Terrazza Serbelloni
Via Roma, 1
Bellagio
Luxueus terras op de begane grond van het Grand Hotel Villa Serbelloni met een schitterend uitzicht op het meer.

Hoe bereikt u Bellagio

Per vliegtuig
Vanaf de vliegvelden Malpensa, Linate en Orio al Serio kunt u het centrum van Milaan bereiken en daarvandaan de trein naar Como nemen.

U kunt vanaf het vliegveld Malpensa ook de Malpensa Express nemen, en in Saronno uitstappen, waarvandaan er een trein van de Ferrovie Nord naar Como vertrekt.

Per trein
In Bellagio is geen treinstation, dus de snelste oplossing is om de trein naar Varenna te nemen en daarvandaan de veerboot (oversteek tijd:10 minuten). Om vanaf Milaan centrum naar Varenna te reizen kunt u gebruik maken van de treinen die vanaf het Centraal Station richting Sondrio of Tirano vertrekken.

Een alternatief is om met de Ferrovie Nord (vanaf Cadorna of Saronno) naar Como te gaan en daarvandaan de vleugelboot of de bus te nemen.

Per auto
Bellagio ligt op 75 km van Milaan, op 29 km van Como en op 20 km van Lecco.

Vanaf Milaan heeft u twee mogelijkheden: de eerste is om de autobaan naar Sondrio te nemen en vóór Lecco richting Bellagio af te slaan en de indicaties voor Bellagio te blijven volgen; de tweede is om de snelweg A9 Laghi van Milaan naar Lugano te volgen tot aan de afslag Como.

Vanaf de stad Como volgt u de weg naar Nesso, Lezzeno, Bellagio, of anders de weg langs de andere kant van het meer naar Tremezzo/Cadenabbia waarvandaan u de veerboot neemt.