Welkom in Argegno,
een kleine gemeente met net iets meer dan 600 inwoners aan de oever van het Comomeer, een paar kilometer ten noorden van Laglio en ten zuiden van Tremezzo.

Dit antieke middeleeuwse dorpje, van duidelijke Romeinse oorsprong (zij dankt haar stichting aan de consul Publius Caesius Archigene), wordt door de monding van de bergrivier de Telo, ook wel Telo d’Argegno genoemd, in twee delen gedeeld die door een prachtige zeer oude stenen brug met elkaar zijn verbonden. Langs de oevers van de rivier, verrezen in het verleden verschillende hydraulische fabrieken.

Het antieke centrum van Argegno, met haar stenen huizen die tegen elkaar aan zijn gebouwd, concentreert zich rond de oevers van de Telo, terwijl het nieuwere deel de bergheuvels op stijgt, in een wat zonniger en panoramische ligging.

Argegno ligt aan de ingang van de Valle d’Intelvi waar schitterende excursies kunnen worden gemaakt,. Bovendien kan men, dankzij een kabelbaan, vanaf Argegno het plateau van Pigra bereiken dat uitziet over een groot deel van het Comomeer en over de hele oostzijde van de Valle d’Intelvi.

Argegno, Comomeer

Wat kunt u bezichtigen

Behalve het sprookjesachtige middeleeuwse dorpscentrum langs de oevers van het berg riviertje, waar zich de zeer mooie stenen brug, antieke huizen en oude fabrieken bevinden, biedt het dorp ook plaats aan de kerk van de SS.Trinità (heilige drie-eenheid). Deze is aan het begin van de twintigste eeuw gebouwd op de resten van een kerk uit 1600, waarvan enkel een doek met de afbeelding van de natività (geboorte van christus) bewaard is gebleven. De kerk valt vooral op door haar aparte voorgevel.

Langs de weg naar Schignano bevindt zich het zeventiende eeuwse sanctuarium van Sant’Anna, waarin zowel stucwerken en frescos uit de eeuw van de stiching en de daaropvolgende eeuwen bewaard zijn gebleven, als ook het prachtige met houtsnijwerk versierde meubilair. In Pigra ligt het Oratorium van San Rocco, stammende uit de zestiende eeuw met door S. Pozzi gesigneerde frescos uit 1662.

Argegno bevindt zich bij de toegang tot de Valle d’Intelvi, die het Lario (Comomeer) met het meer van Lugano verbindt, en is het vertrekpunt voor de verkenning van dit dal. De weg naar Schignano, een klein gehucht waar het meest vreemde, antieke en karakteristieke carnaval van het hele meer wordt gevierd, loopt door tot aan Monte Generosa op 1700 meter, en biedt een zeer weids uitzicht, van de Alpen tot de Po-vlakte.

Een andere weg van de Valle d’Intelvi is de weg die aan de noord-oost kant langs Castiglione, Pigra en San Fedele d’Intelvi loopt. Excursies aan deze kant van het dal kunnen de dorpjes Lanno, Ponna of Pellio Intelvi bevatten, of, als alternatief, tot aan het meer van Lugano omlaag leiden.

Argegno

Waar kunt u eten

Een lijst van enkele aanbevolen restaurants in Argegno en omgeving:

Restaurant La Griglia
Localita’ Sant’Anna di Argegno
Het restaurant La Griglia van de familie Martinelli biedt sinds 1970 karakteristieke specialiteiten van het meer en wildschotels uit de Valle d’Intelvi.

Restaurant Barchetta
Piazza Roma, 2
Argegno
Een antiek familie-restaurant aan het meer, gehuisd in een gebouw uit 1300, dat tegen de muren van een Saraceense toren aan is gebouwd. Het menu biedt voornamelijk schotels op basis van vis dat uit het meer afkomstig is.

Da Emilio
Piazza Rimembranze, 6
Argegno
Rustiek en warm eethuis met zowel binnen als buiten eetzalen. Vis specialiteiten, veulenvlees, en gestoofd ezelsvlees.

Boerderij camping “La Fattoria”
Localita’ Sant’Anna di Argegno

Hoe bereikt u Argegno

Per vliegtuig
Vanaf de vliegvelden Linate, Malpensa en Orio al Serio moet u het centrum van Milaan bereiken en de trein naar Como nemen. Indien u de Malpensa Express neemt raden wij u aan in Saronno uit te stappen en de trein van Ferrovie Nord naar Como te nemen.

Vanaf Malpensa is het ook mogelijk een bus te nemen.: lijn 250 brengt u in een uur van het vliegveld naar de stad Como.

Per trein
Om Argegno te bereiken, moet u eerst naar Como mbv de FS treinen die vanaf Milaan Centraal vertrekken, of mbv de Ferrovie Nord treinen vanaf Milano Cadorna en Saronno. Als u eenmaal in Como bent neemt u de bus richting Menaggio.

Per auto
Op de A9 tussen Milaan en Como-Chiasso neemt u de afslag Como Nord, waarna u de Strada Statale Regina SS340 neemt, richting Menaggio, die u voor ca. 17 km volgt.

Photo by Claudelagocomo licensed under the Creative Commons Attribution 3.0 Unported license.